A escassos metres l'un de l'altre, el nou centre Esther Koplowitz treballarà en el que s'anomena investigació de trasferència. Un exemple molt clar de com les dues institucions compartiran coneixements i recursos el trobem al Biobank, un extens banc de mostres de sang, teixits i DNA extretes als malalts ingressats al Clínic. "Quan s'investigui qualsevol malaltia no caldrà fer un procés de recerca de mostres perquè ja les tindrem al Biobank. El procés serà molt més ràpid." Amb un equip de 400 investigadors, el centre de recerca vol ser capdavanter en la investigació de les malalties vinculades amb la pobresa. Entre els principals reptes, hi ha l'eradicació de la malària. Un altre cavall de batalla serà el càncer hematològic i les patologies digestives. Aquests són només alguns dels objectius del centre. Ubicat enmig del teixit urbà, l'edifici ha permés fins i tot recuperar un interior d'illa. L'institut de recerca marca un abans i un després en el model de finançament d'aquest tipus de centres. "Ens hem aproximat al model europeu i americà. Persones amb grans fortunes permeten aconseguir un model mixt de col·laboració entre capital públic i privat." Només un 15% de la subvenció del projecte prové de fons públic. La Fundació Esther Koplowitz ha donat més de 15 milions d'euros en el que és el mecenatge a la investigació científica més important que mai s'ha realitzat a Espanya.

El centre compta amb 9.000 metres quadrats i està situat al costat de l’Hospital Clínic,  amb el qual compartirà coneixements i recursos. Hi treballaran prop de 400 investigadors que reforçaran línies de treball com la diabetis, l’obesitat, problemes del sistema digestiu i del fetge, hematologia i oncologia, a més de malalties relacionades amb la pobresa.

Finançament a l’estil nord-americà i europeu

El nou centre suposa la major aportació econòmica que el mecenatge privat ha fet d’una sola vegada a Espanya. Dels 60 milions d’euros que ha suposat la construcció del centre, la Fundació Koplowitz n’ha donat 15 milions. La resta ha estat subvencionada amb altres aportacions privades i només un 15% s’ha finançat amb l’aportació de les administracions públiques.