Les pancartes que pengen des de dissabte d’un dels edificis més visibles de la plaça de Catalunya denuncien la precarietat laboral i conviden la gent a participar d’actes alternatius de suport a l’aturada d’aquest 29 de setembre. Aquest dilluns a tarda, a l’interior de l’antic banc s’ha celebrat una assemblea oberta a tothom… menys a la premsa. Els organitzadors de la protesta, vinculats al Moviment del 25 de setembre, volen convertir l’edifici en el centre de la mobilització d’aquest dimecres, tot i que no descarten que l’ocupació es pugui allargar més enllà de la vaga de dimecres.

De fet, l’ocupació també vol denunciar l’especulació immobiliària de què són objecte edificis com aquest, que ha canviat cinc vegades de mans en els últims set anys. L’última va ser el juny passat, quan la família valenciana De Andrés va comprar per 53 milions d’euros el local que ara llogarà a Apple. S’ho van vendre Banesto i la immobiliària Andybal (participada en un 80% pel grup Ballester), que havien pagat 110 milions d’euros per tot l’edifici, pendent d’un projecte per fer-hi un hotel de luxe que a hores d’ara no s’ha arribat a materialitzar.

L’aposta de la companyia de la poma

Serà la tercera Apple Store a Espanya, després de les que es van obrir a principis de mes a La Maquinista i al madrileny centre comercial Xanadú. La companyia té previst obrir-hi una desena abans de 2012.

Apple ha signat un contracte de lloguer de 10 anys amb els propietaris dels 800 metres quadrats que ocuparà al número 1 del passeig de Gràcia. Segons l’agència Efe, l’empresa de Steve Jobs pagarà 126€/m2 al mes, és a dir, un total de 3,8 milions d’euros anuals.

En tot cas, l’establiment haurà d’afrontar una àmplia reforma estructural abans d’obrir al públic, encara que té a favor seu -a més de la ubicació estratègica- una façana comercial de sis metres d’altura que podria acollir un altell per augmentar així la superfície total del local.