Travessar el peatge de Vallvidrera amb tres o més persones al vehicle pot sortir des d'avui una mica més barat. Tabasa aplica un descompte del 20% als cotxes que compleixen aquest requisit. Per aconseguir-ho, cal passar per una via senyalitzada amb aquest identificatiu. Un cop al carril, el conductor haurà de prémer un botó per sol·licitar el descompte. Just abans de pagar, un sistema tècnic pioner a Europa detectarà el nombre de passatgers que hi ha al vehicle. Una verificació que durant els primers mesos es farà també de manera presencial. Quan es prem el botó, el conductor autortiza ser gravat per una càmera. En el cas que la màquina no concedeixi el descompte, Tabasa revisarà l'enregistrament per comprovar-ho. Aquesta bonificació del 20% se suma també al Teletac. Tot i així, per aplicar el descompte, l'empresa penalitza la resta de conductors amb un increment de la tarifa de l'u i mig per cent. Es calcula que uns 2.000 vehicles diaris es beneficiaran dels descomptes. Aquest mateix sistema es podria aplicar abans d'acabar l'any al peatge de Mataró.

A partir d’ara, si un turisme compleix els requisits per gaudir del descompte VAO 3+, la tarifa del peatge serà de 2,59 euros en hora vall i 2,91 euros en hora punta. En canvi, si porta menys de tres ocupants se li aplicarà la tarifa normal, és a dir, 3,24 euros i 3,64 euros, respectivament.

Sistema pioner a Europa

El sistema que s’aplicarà per comptabilitzar el nombre d’ocupants als vehicles és pioner a Europa. Es tracta d’una tecnologia que permet saber el nombre d’ocupants d’un turisme mitjançant una càmera instal·lada en el carril de peatge habilitat.

El carril, que no serà d’us exclusiu per a vehicles d’alta ocupació, estarà degudament senyalitzat. Així, els vehicles amb tres o més ocupants hauran de passar per aquest carril si volen obtenir el descompte. La rebaixa, però, no s’aplicarà de forma immediata sinó que es reflectirà en la facturació mensual. Això permet a l’empresa Tabasa analitzar i verificar les imatges sobre l’ocupació del vehicle.