Eren pràcticament dos quarts de dotze quan un tren procedent de Barcelona va aturar-se a l'estació de Castelldefels. Dels combois van baixar centenars de persones i es van formar cues per accedir al pas subterrani. Va ser llavors quan una trentena de persones van creuar les vies. Pocs segons després circulava un Alaris procedent d'Alacant, un tren sense parada a Castelldefels. Tot i que anava a una velocitat inferior a l'habitual i va avisar amb senyals acústics, no va poder evitar atropellar les persones que en aquell moment eren a la via. FERNANDO ORTEGA, testimoni "Cuando el tren se va, todo el mundo se desboca. Y aunque uno no se quisiera tirar, lo tiraban. Porque era tanta la gente que nos tiramos". Altres testimonis que coneixen aquesta estació asseguren que molta gent creua sovint les vies per canviar d'andana o sortir al carrer. CLAUDIO, propietari de la botiga de queviures de l'estació "Gastaron un millón y tanto de euros aquí, pero la gente no... Cruzan y cruzan. Pero lo mínimo que, si el que maneja el tren sabe que hoy es día de fiesta aquí en la playa, es pasar a una velocidad más prudente, ¿no?" L'Alaris va fer una frenada d'emergència, però no va aconseguir aturar-se fins mig quilòmetre després.

Segons han explicat diversos testimonis de l’accident, el tren de Rodalia anava molt ple i l’andana de l’estació de Platja de Castelldefels es va omplir amb la gentada que va baixar del tren. Davant la llarga cua per sortir de l’estació, i tenint en compte que la platja -on anaven la majoria de viatgers- era a l’altra banda de la via, alguns van optar per saltar a les vies. El tren de Rodalia s’allunyava cap a Garraf i no es van adonar que, en sentit contrari, s’apropava un tren Alaris procedent d’Alacant. El maquinista d’aquest tren va fer sonar el clàxon i va activar la frenada d’emergència, que no va aconseguir aturar el comboi a temps.

El Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) hi va desplaçar 16 unitats mèdiques i tres més de comandament. La reacció va ser immediata perquè, en el moment de produir-se l’accident, a la vora de l’estació de Platja de Castelldefels hi havia un control dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local. El SEM i l’Ajuntament de Castelldefels van habilitar el Centre Cívic Frederic Mompou per acollir els familiars i companys de les víctimes, atesos per un grup de psicòlegs.

Evolució dels ferits

Quatre dels ferits ja han estat donats d’alta, però tres romanen ingressats en estat crític als hospitals Clínic i de Bellvitge. Dels set restants, que es troben distribuïts per set hospitals de l’àrea metropolitana, cinc segueixen en estat greu, però dos han millorat per passar a ser considerats ferits lleus. Entre els ferits hi ha una dona de 45 anys, tota la resta tenen entre 16 i 26 anys.

Atropellaments al servei de Rodalia

La circulació ferroviària en el tram de l’accident ha estat interrompuda fins a les 12.38 h, quan s’ha pogut retirar el tren que va produir l’atropellament i totes les restes de l’accident.

Es dona la circumstància que ahir al vespre es van viure dos atropellaments més a la xarxa de trens de Rodalia. Un veí de Sant Feliu de Llobregat va morir atropellat pel tren al pas a nivell del carrer de la Constitució, on fa temps que les entitats del barri demanen un pas subterrani. En l’atropellament de Sant Adrià de Besòs va resultar ferida una persona, que va haver de ser traslladada a l’Hospital del Mar. Aquests altres accidents van provocar retards i afectacions a la circulació de les línies R1 i R4.