El núvol de cendra ha agafat per sorpresa els viatgers del Prat, sobretot aquells que pretenien volar cap al nord de la península, on s'han tancat 15 aeroports. Companyies com Vueling ofereixen tres opcions als viatgers: la primera, recol·locar-los en un altre vol cap a la mateixa destinació que sortiria les properes quatre setmanes; la segona, recol·lorar-los en un altre vol cap a una destinació propera que sortiria els propers set dies; i la tercera, tornar-los els diners. Al migdia ja s'havien cancel·lat una trentena de vols. Les aerolínies més afectades han estat Vueling, Air Nostrum i Air Europa. Aena recomana, de fet, que els viatgers que tinguin previst volar les properes hores, truquin a les aerolínies per conèixer l'estat dels seus vols o se n'informin en aquest telèfon d'Aena.

Els 20 aeroport tancats arreu de l’Estat són: Barcelona-El Prat, Girona, Sabadell, Reus, Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria, Saragossa, Pamplona, La Rioja, Lleida, Santiago de Compostel·la, La Corunya, Vigo, Astúries, Santander, Burgos, Lleó, Valladolid i Salamanca. Es preveu que no operin fins demà.

El tancament ha comportat que dels 123 dels 190 vols programats a tot l’Estat no hagin pogut enlairar-se, fet que ha deixat 9.500 passatgers a terra.

Tot i que el Prat no ha aturat l’activitat fins les 15:30, Aena ja ha suspès 17 sortides i 13 arribades, a primera hora d’aquest matí, pel tancament de nou aeròdroms estatals.

Es recomana als passatgers que contactin amb la companyia aèria abans d’anar a l’aeroport per informar-se de possibles afectacions. Aena posa al servei dels usuaris el teléfon d’informació 902 404 704.

FOMENT OFEREIX TRANSPORTS ALTERNATIUS
La decisió del ministre de Foment, José Blanco, podria afectar 28.000 passatgers a l’aeroport del Prat i 226 dels 648 vols programats aquest dissabte. Conscient de la situació, el seu departament treballa per oferir mitjans de transport alternatius. D’acord amb les companyies de transports, s’ha augmentat la capacitat de trens, vaixells i autocars.

Fins i tot, si calgués, Blanco ha assegurat que posarien en servei tres trens de més entre Barcelona i Madrid i donar servei a 2.400 persones. Per la seva banda, Iberia estudia la possibilitat de traslladar els seus usuaris en autobusos.