Els 15 restants es decidiran en la jornada electoral del 4 de maig. Són candidatures alternatives, crítiques amb el procés electoral, de les quals destaquen la plataforma d’empresaris Implicat, liderada per l’empresari Jordi Plana, i les tres del Centre Català de Negocis (CNN), encapçalada per Ramon Carner.

Aquestes dues plataformes han criticat la manca de transparència i legitimitat del sistema vigent de vot de la cambra catalana i en reclamen un canvi. Implicat vol parlar-ne amb els partits polítics, després dels comicis d’aquest dimarts, i impulsar-lo “per higiene democràtica”. El CNN sosté que ara mateix la institució “no representa els interessos reals” de la PIME catalana, i el seu líder, Ramon Carner, podria disputar-li la presidència a Valls que, en cas de resultar escollit -li calen 35 vots-, repetiria mandat per tercera vegada.

Amb els comicis d’aquest dimarts, quedarà constituït el ple de la Cambra de Comerç, amb 70 representants sectorials i els nou que acordin les patronals Foment del Treball i PIMEC. En la fase següent, s’ha d’escollir el comitè executiu i el president de l’ens per un període de quatre anys.