El gran pulmó verd de l'àrea metropolitana està perdent biodiversitat. Els principals motius són la ubicació del Parc, molt proper a la ciutat i les carreteres, i la intensitat d'ús a la qual està sotmès. Cada any la muntanya rep dos milions de visitants, la majoria barcelonins, i això ha suposat un fort impacte ambiental en els darrers 20 anys. MARIÀ MARTÍ, director gerent del Consorci del Parc de Collserola "Un ús no ben gestionat d'allò públic ens afecta la biodiversitat però ens portarà a que resulti més afectada en el futur, per tant hem de reaccionar". Els científics que treballen habitualment al Parc de Collserola adverteixen que cal posar-se a treballar immediatament en una millora dels usos d'aquest espai i potenciar la qualitat dels visitants per damunt de la quantitat. Fins ara s'han utilitzat cartells per indicar els itineraris i s'han realitzat moltes activitats de sensibilitació, però sembla que no han funcionat. La restricció d'accés al Parc en transport privat o el tancament d'alguns espais als visitants són algunes de les possibilitats que ara es plantegen. "Per garantir la biodiversitat haurem de restringir en algunes zones la freqüentació perquè sinó no la podrem garantir. Jo no vull donar un termini però és un tema que hem d'abordar immediatament". El fet que alguns espais estiguessin protegits permetria que l'ecosistema es regenerés i pogués nodrir la resta del parc, on l'accés seria obert. Això es podrà fer quan Collserola sigui declarat oficialment Parc Natural: llavors els científics que hi treballen podran determinar quines zones són les que necessiten més protecció.

Amb 8.000 hectàrees de bosc, Collserola és el gran pulmó verd de l’àrea metropolitana. Segons l’informe de la Fundació Abertis -que s’ha fet a partir de 3.600 entrevistes-, un 44% dels visitants van a passejar, un 27% acostuma a practicar-hi esports com ara córrer o bicicleta, el 7% fa servei de les àrees d’oci i un altre 7% gaudeix de la natura.  El text també dóna dades sobre el perfil d’usuaris. Dos terceres parts són homes d’entre 25 i 44 anys, que s’hi apropen amb cotxe i hi estan entre 1 i 3 hores.

Afluència continuada

El parc rep el mateix volum de persones entre setmana que al cap de setmana, fet que el consolida com un espai amb una afluència continuada de visitants. L’accés al Tibidabo, que amb 512 metres és el punt més alt del parc, canalitza bona part de les entrades a Collserola, tot i que un gruix també important arriba a través de la plaça de Rotary de Sant Cugat. Hi ha 35mil usuaris que parteixen d’algun d’aquets punts per fer un itinerari caminant.
La neteja, la senyalització i les àrres de lleure reben un 7 de nota.