JOSÉ MONTILLA, president de la Generalitat "No podem confondre el perdó amb l'oblit. Hi ha encara un capítol pendent i volem tancar-lo amb dignitat per honorar el nostre president i, representats en ell, totes les persones que al llarg de la negra nit de la dictadura van defensar Catalunya."

El govern ha aprovat, concretament, instar la Fiscalia General de l’Estat que demani la nul·litat del judici sumaríssim amb què el franquisme va condemnar a mort Lluís Companys. La sol·licitud de la Generalitat demana a la fiscalia que presenti un recurs per a la revisió de la sentència dictada pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques contra Companys i també de la sentència del Consell de Guerra, que el va condemnar a mort.

Després del Consell Executiu extraordinari, el president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del Govern en ple, ha fet una declaració solemne en què ha dit que anul·lar el judici és un acte de justícia.

Tots els partits polítics catalanys llevat del PP i Ciutadans han fet la seva ofrena floral a la tomba de Lluís Companys. Tots han reivindicat l’anul·lació d’aquell judici, però avui també s’han escoltat retrets entre govern i oposició. CiU ha dit que la iniciativa del govern ha arribat tard i ICV-EUiA els ha respost que arriba tard perquè Convergència no ho va fer durant els 23 anys en què va governar.