• Societat

El dia a dia a Barcelona dels
refugiats que esperen obtenir asil

Les persones refugiades que arriben a Barcelona passen per tres fases del pla d'acollida. El programa l'ha dissenyat el Govern espanyol i les ONG són les encarregades de portar-lo a la pràctica. L'objectiu final és la inserció completa en la societat barcelonina, però el camí no és fàcil. Les entitats omplen el dia a dia dels refugiats amb activitats mentre esperen la resposta a la sol·licitud d'asil.

 • Política

Primer gran acord entre
CiU i el govern Colau

El Grup Municipal de CiU ha arribat a un acord amb el govern d'Ada Colau per votar a favor del pla d'habitatge 2016-2025 que es debatrà al plenari de divendres que ve. És el primer gran acord del mandat que els convergents tanquen amb l'executiu. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, ha dit que en aquest tema el govern sí que ha volgut negociar amb ells. Entre altres qüestions, CiU ha aconseguit que s'incrementin els ajuts al lloguer i més protagonisme per a les entitats del tercer sector.

 • Política

Front comú per buscar solucions a la gentrificació

La tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, i el seu homòleg a l'Ajuntament de Madrid, José Manuel Calvo, han mantingut la primera reunió de la taula de treball que buscarà respostes a problemes urbanístics compartits per les dues ciutats. Un dels primers objectius que s'ha plantejat és pressionar l'Estat perquè faci una regulació dels preus de lloguer per evitar l'expulsió dels veïns a causa del turisme.

 • Gràcia

Veïns de Vallcarca reclamen que es faci la via verda

L'Associació de Veïns de Gràcia Nord - Vallcarca ha començat una campanya per demanar que s'activi la reforma de l'avinguda de Vallcarca. Han penjat una cinquantena de pancartes als balcons d'aquest carrer perquè el projecte de la rambla verda sigui una realitat.

 • Societat | Sant Martí

Rescat en un ascensor
en ple incendi al Besòs

Els bombers han apagat un foc que s'ha originat cap a les 12 h en un pis del carrer de Catània, 2, al barri del Besòs i el Maresme. Els serveis d'emergència han hagut de rescatar una persona que havia quedat atrapada a l'interior de l'ascensor de l'edifici i s'han atès cinc persones per inhalació de fum. El foc ha estat visible a peu de carrer, des d'on els veïns han pogut observar com les flames cremaven l'interior amb virulència. Encara es desconeix l'origen de l'incendi.

 • Economia

Obligats a informar de les clàusules terra indegudes

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un decret que obliga les entitats bancàries a informar els clients que poden reclamar els cobraments indeguts per les clàusules terra, en una via alternativa a la judicial. Serà, però, el banc qui calcularà la quantitat a retornar als afectats o, si fos el cas, a exposar els motius pels quals no se'ls pagarà res. Les empreses tenen un mes per comunicar-ho als usuaris i un màxim de tres mesos per al retorn dels diners.

 • Horta - Guinardó

A l'hora del pati, ràdio

A l'Institut Ferran Tallada, del Carmel, els alumnes poden participar en l'elaboració d'un programa de ràdio durant l'hora del pati. És una de les propostes que ofereixen des del projecte Fem patis, una iniciativa per dinamitzar l'estona de descans amb una activitat diferent cada dia de la setmana. També hi ha tallers de dibuix, de discjòqueis o de hip-hop.

 • Cultura

“Vides migrants”, històries contra la discriminació

Fins a mitjan febrer el Centre Cívic Pati Llimona acull l'exposició fotogràfica itinerant "Vides migrants", un treball conjunt de l'entitat Mescladís i el fotògraf Joan Tomás. La mostra explica històries en primera persona, donant la paraula a persones immigrants. També posa en valor la tasca de les entitats que treballen a Catalunya per defensar els seus drets.

 • Cultura

Més paper per a la Barcelona Film Comission

El govern municipal vol potenciar el poder d'atracció de Barcelona com a plató de cinema i televisió i donar més sortida a les produccions de factura barcelonina. Divendres portarà al plenari una mesura amb iniciatives com la creació d'un mercat de drets i intercanvi entre el món literari i l'audiovisual. També signarà un acord marc amb BTV per obrir-la a projectes emergents i d'innovació de les escoles audiovisuals.

 • Societat

Jutgen el manter acusat
del cop de branca a un urbà

Aquest divendres ha començat a la Ciutat de la Justícia el judici contra Sidil Moctar, el manter acusat d'agredir un agent de la Guàrdia Urbana durant una intervenció policial al Port Vell al maig. La fiscalia demana per al manter, que està en presó preventiva des de llavors, cinc anys de presó i que sigui expulsat del país. El judici es reprendrà el 20 de febrer amb la declaració de la resta de guàrdies urbans que compareixeran com a testimonis.

 • Mobilitat

Més vianants víctimes mortals en accidents

El 2016 van morir 16 vianants a la capital catalana en accidents de trànsit, 10 més que el 2015. Les víctimes gairebé es tripliquen respecte de l'any anterior i representen un 57 % de les defuncions en sinistres. La principal causa d'accidentalitat directa dels conductors continua sent la manca d'atenció a la conducció i, la indirecta, l'alcoholèmia.

 • Societat

Un 23 % més de morts
pel fred i la grip

La coincidència de l'onada de fred amb una epidèmia de grip més matinera del que sol ser habitual han causat un augment del 23 % de les morts a Barcelona aquest 2017. Fins a aquest dijous han mort a la ciutat 1.191 persones, fet que representa un increment del 17 % en relació amb els mateixos dies de gener de l'any passat.

 • Sants - Montjuïc

Triple premi al CAP Marina

Els metges i la resta de professionals del Centre d'Atenció Primària (CAP) de la Marina han rebut tres premis i un reconeixement pel seu compromís amb l'atenció de qualitat i els valors de la professió. Aquestes distincions els arriben del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i del CatSalut.

 • Societat

La pol·lució i els trasplantats de pulmó no són bons aliats

Investigadors de l'Hospital Vall Hebron han participat en un estudi europeu que conclou que reduint la contaminació als nivells que estableix l'Organització Mundial de la Salut es podria prevenir un 10 % de la mortalitat en pacients trasplantats de pulmó. Els responsables de l'estudi, però, asseguren que això no és motiu suficient perquè els trasplantats hagin de canviar de domicili en cas de viure a Barcelona.

 • Mobilitat

Rècord d'usuaris al Tram

El tramvia tanca el 2016 amb 26,8 milions d'usuaris, fet que suposa haver més que triplicat els 7,5 milions de passatgers del 2004, any en què va entrar en servei. El nombre de persones transportades ha anat creixent de manera sistemàtica amb el pas dels anys, tot i que el major creixement va ser entre el primer i el segon anys de funcionament.

 • Esports

Flores i la importància de guanyar el Granada

L'Espanyol vol recuperar contra el Granada sensacions positives. Després de només haver sumat un punt dels últims nou possibles, el tècnic blanc-i-blau, Quique Sánchez, diu que el partit contra els andalusos marcarà el que resta de la temporada.

 • Esports

L'Europa ja coneix
els seus candidats

El 29 de gener els socis de l'Europa amb dret a vot podran escollir entre Víctor Martínez, de la candidatura "Europa sempre endavant", i Gil de Bode, de la candidatura "Sumem +". Finalment, Martínez ha recollit 115 signatures vàlides, mentre que pel que fa a De Bode, de les 57 que va presentar només quatre complien amb tots els requisits. Malgrat tot, la Junta Electoral ha decidit donar validesa als avals presentats per De Bode.