• Cultura

Barcelona viu un Sant Jordi radiant

Els escriptors Jonas Jonasson ('L'analfabeta que va salvar un país), Almudena Grandes ('Las tres bodas de Manolita'), Kilian Jornet ('La frontera invisible') i Pilar Urbano ('La gran desmemoria') han estat els autors més populars aquest Sant Jordi 2014, segons un primer balanç que ha fet públic el Gremi de Llibreters de Catalunya.

 • Cultura | Ciutat Vella

Més d'un miler de persones visiten el Teatre Principal

Inaugurat l'any 1601 i reobert l'octubre de 2013 després d'una renovació, el Teatre Principal ha rebut durant aquesta diada la visita de 1.200 persones. La majoria dels curiosos han estat catalans interessats a veure, des de dins, l'estructura d'un dels primers teatres de l'estat espanyol.

  Collboni s’estrena en un Sant Jordi municipal

  La diada de Sant Jordi ha tingut també una vessant política. L'agenda municipal ha estat marcada per la reunió que aquest dimarts van mantenir l'alcalde, Xavier Trias, i el nou líder del PSC, Jaume Collboni. Tots dos n'han fet valoracions de cordialitat, però no han deixat entreveure enteses sòlides de cara al futur. El debat sobiranista ha enfrontat Esquerra i el PP, amb les visions contraposades que han fet del dia d'avui.

   El Sant Jordi més solidari

   Les ONG també han sortit al carrer durant la diada per buscar finançament per als seus projectes. La majoria posen a la venda roses solidàries, que costen entre tres i 10 euros les més sofisticades.

    31.000 roses contra l'oblit

    Desenes de voluntaris, amics i treballadors d'Amics de la Gent Gran es mobilitzen aquest Sant Jordi per fer arribar més de 2.500 roses naturals a les persones grans. A més, l'associació posa a la venda 31.000 roses de feltre i tela confeccionades pel centre de reinserció de dones AmArte, un projecte de la Fundació Pare Manel.

    • Societat

    Escriptors i lectors es retroben al carrer

    Per Sant Jordi, els autors ofereixen milers de propostes literàries per gaudir de la diada i ho fan a títol personal. Aquest matí, el centre de la ciutat ha estat ple d'escriptors que signaven la seva obra als lectors més incondicionals. Entre els llibres més demanats, hi ha l'obra de Gabriel García Márquez, 'L'analfabeta que va salvar el país', de Jonas Jonasson, i 'Desig de xocolata', de Care Santos.

     Els autors planten la Fnac

     Plantada sense excepcions. Cap dels 16 escriptors que havien de signar llibres a les carpes de la Fnac El Triangle entre les 11 i les 12 del migdia, no han anat a la trobada. Els autors s'han solidaritzat així amb la vaga de 24 hores que ha convocat part del Comitè de Treballadors de la Fnac.

      Gabo, protagonista absent i inesperat

      L'escriptor colombià Gabriel García Márquez no va necessitar mai excuses per tenir presència a les parades de llibres per Sant Jordi. Però aquest any s'hi ha guanyat un lloc d'honor i tindrà un protagonisme no buscat en morir el 17 d'abril. Tot i això, molts llibreters reconeixen que no han arribat a temps i no disposaran de prou exemplars de Gabo.

       “Els llibreters s’hi juguen molt”

       Aquest dimecres es vendran a Catalunya entre el 5 i el 8% del total de llibres venuts al llarg de 2014. El representant del Gremi de Llibreters, Eduard Garrell, ha dit a l'entrevista del 'BTV notícies matí' que és un dia de molta pressió per als venedors ja que "s'hi juguen molt" i han de fer "unes apostes per uns títols" que no saben si triomfaran. "Sant Jordi és una sorpresa cada any", ha recordat.

       • Sarrià - Sant Gervasi

       El Putxet i el Farró ja tenen el seu "Carnet de Voyage"

       S'ha publicat un llibre d'il·lustració que retrata alguns dels racons del Farró i el Putxet. Es tracta d'una col·lecció editada per l'Ajuntament que ja ha aconseguit il·lustrar 12 dels barris de la ciutat mitjançant l'"urban sketch" o dibuix ràpid de carrer.

        El Sant Jordi més familiar, al passeig de Sant Joan

        El passeig de Sant Joan ha estat per segon any consecutiu l'escenari del Sant Jordi més infantil, camí de consolidar-se com l'espai de celebració de la diada per a les famílies. Els més petits hi han pogut trobar contes i llibres entre 163 parades. També s'hi han programat tallers, concursos, exposicions i actuacions durant tot el dia.

        • Cultura

        "Comprar llibres sense diners és possible"

        En la quarta edició del 1010 ways to buy without money, prop de mig miler de llibres han arribat a les mans de diferents lletraferits. A canvi, els compradors s'han compromès a fer accions socials: des de fer-se donant de sang fina a portar menjar a un indigent o bé trucar a la mare i dir-li que l'estimes.

        • Tecnologia

        El FabLab innova amb roses impreses en 3D

        El Mobile World Center (MWC) i el FabLab Barcelona han presentat aquest dimecres les primeres roses impreses en tres dimensions. La iniciativa cerca apropar la impressió 3D als ciutadans i promoure els serveis del FabLab pel que fa a aquest tipus de tecnologia. Els visitants que ho han volgut han pogut fer un comentari a les xarxes per endur-se una de les roses.

        • Societat

        Els turistes descobreixen la festa del llibre i la rosa

        La diada de Sant Jordi és també una oportunitat per als turistes que descobreixen durant la jornada una Barcelona diferent. Alguns s'han interessat per la festa i han seguit la tradició de comprar un llibre però sobretot de regalar la rosa.

        • Cultura

        Dracs i roses per promocionar els ceramistes

        L'Associació de Ceramistes de Catalunya s'estrena per Sant Jordi amb un estand a la confluència de la rambla de Catalunya amb la Gran Via. A la parada s'hi venen roses i dracs de ceràmica fets per artesans del país. L'entitat vol aprofitar la jornada per promocionar el primer congrés internacional de ceràmica que es farà a Barcelona, l'any 2016.

         Un receptari farmacèutic reconvertit en pètals

         Las rosas del boticario és el projecte del taller de reciclatge artístic La Sasteatrería, que ha elaborat roses amb prescripcions mèdiques de principis del segle XX d'un farmacèutic del Raval. Es tracta de manuscrits escrits a ploma que els artistes van rescatar dels contenidors ara fa quatre anys. Les roses es poden trobar a les parades que té l'associació a la plaça del Rei, a Portaferrissa i a Gran de Gràcia, i costen cinc euros.

         • Sarrià - Sant Gervasi

         Verdures ecològiques sense sortir de casa

         El Centre Cívic Can Rectoret organitza regularment cursos i tallers per aprendre a cultivar un hort ecològic. D'aquesta manera volen incentivar que la gent cultivi verdures a casa seva, ja sigui a terra, en una terrassa o en un balcó, i que ho faci d'una manera ecològica.

         • Gràcia

         Tres generacions al servei dels veïns del Grassot

         El restaurant Casajuana, al camp d'en Grassot, ha rebut el Premi Vila de Gràcia 2013 al millor establiment per ser un espai emblemàtic de referència al barri i punt de trobada per a moltes de les generacions. Fa 60 anys que aquest local es va establir al carrer de Sant Antoni Maria Claret. I, tres generacions després, continua oferint les receptes de l'àvia en un ambient més modern.

         • Esports

         Torna la Primera Catalana

         Després de dues setmanes sense futbol, la pilota tornarà a rodar aquest cap de setmana a Primera Catalana. El Martinenc vol guanyar per assolir l'ascens a Tercera, mentre que Tecnofutbol i Canyelles juguen per salvar-se. El Júpiter i l'Horta ja no es juguen res però voldran donar una bona imatge als seguidors.