Barcelona ha viscut quatre dies intensos de Mercè 2023 i aquest dilluns l’Ajuntament ja en fa balanç. Més d’un milió de persones han gaudit de les diferents activitats i propostes que s’han programat. Els concerts han aplegat 365.000 espectadors, una xifra que supera amb escreix la del 2022, quan es van superar els 200.000 assistents. El consistori ressalta la varietat de gèneres i estils de l’oferta d’enguany, que ha aglutinat públics d’allò més diversos a peu d’escenari.

Menéndez y Pelayo, un escenari alternatiu

Entre els espais amb molts assistents destaquen el de la platja del Bogatell, el Moll de la Fusta o el de Menéndez y Pelayo, que és nou. Tenint en compte els aldarulls que hi ha hagut als entorns d’aquest últim, Esteve Caramés, director de Programes Culturals, ha reconegut que té aspectes a millorar, però que sí que pot convertir-se en una alternativa a altres indrets.

Més de 110.000 assistents als espectacles d’arts

Pel que fa a les arts de carrer, l’Ajuntament considera que el Parc de l’Estació del Nord que ha debutat com a emplaçament aquesta festa major─ ha estat “un brillant epicentre” de l’activitat, amb propostes que han inclòs dansa, circ, teatre, música o instal·lacions interactives. Els espectacles d’arts de carrer d’aquest i altres llocs ─com el Palauet Albéniz o l’eix de Consell de Cent─ han aglutinat més de 110.000 assistents.

“És un èxit repensar nous espais de la ciutat com a referents culturals i comunitaris”, ha afirmat Xavier Marcé, comissionat de Cultura i Indústries Creatives. Segons Marcé, s’ha de celebrar que la ciutadania hagi sortit al carrer “per viure la festa i recórrer i colonitzar els diferents escenaris, així com badar i gaudir de la programació artística”.

75.000 persones ballen al ritme del foc

La cultura popular ─branca essencial de les Festes de la Mercè─ també ha congregat milers de persones en espais com la plaça de Sant Jaume o el passeig de Gràcia. En aquesta artèria comercial s’han fet, per tercer any consecutiu, els correfocs infantil i d’adults, que han aplegat un total de 75.000 persones. La cavalcada de la Mercè també ha despertat l’admiració del públic i l’espectacle de drons de l’espigó del Gas ha congregat 80.000 espectadors.

L’Ajuntament ja treballa en la Mercè 2024

Segons ha explicat Caramés en una entrevista a betevé, l’Ajuntament ja treballa en l’edició del 2024 de la festa major, que coincidirà amb la biennal Manifesta i la Copa Amèrica de vela. “Passaran coses diferents que ja tenim al cap i que anirem presentant”, ha dit el director de Programes Culturals de l’ICUB. També ha ressaltat el paper que ha fet Barcelona amb la ciutat convidada, Kíiv. “La gent ha donat suport i escalf als artistes, i ens ho han dit: ‘Cap altra ciutat ha fet aquest gest'”, ha afegit.

El Piromusical tanca quatre dies de festa

Com ja és habitual, serà el tradicional Piromusical de la Mercè el que posarà punt final a les festes. Serà aquest dilluns a la nit, a les 22 h, a l’avinguda de la Reina Maria Cristina. La banda sonora la posarà el festival Sónar, que aquest 2023 commemora el 30è aniversari. Enguany la Font Màgica de Montjuïc quedarà fora de l’espectacle de focs artificials per la sequera.