L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat concedir la llicència d’obres al Ministeri de Cultura per poder encarregar la construcció de la futura biblioteca provincial als terrenys que hi ha a tocar de l’Estació de França. Aquí s’hi farà un equipament que ocuparà tres edificis amb una superfície total de 18.000 m² i espai suficient per acollir 660.000 llibres, a banda de dos auditoris i altres espais polivalents. Un cop estigui acabada, serà la biblioteca pública més gran d’Espanya.

Ara que la Comissió de govern ha aprovat la llicència d’obres, l’Estat (a través del Ministeri de Cultura) podrà obrir el concurs públic per trobar una empresa que construeixi l’edifici. Es preveu que la inversió que farà l’Estat serà d’uns 80 milions d’euros, tot i que encara no hi ha un calendari d’inici d’obres.

Més d’una dècada de retards

La biblioteca provincial comença a veure la llum al final del túnel després de més d’una dècada de retards. De fet, la idea de fer aquest equipament es va començar a gestar a finals dels anys 90, però no va ser fins al 2010 que es va anunciar un projecte arquitectònic. Aleshores es va marcar el 2012 com a any d’inici d’obres i el 2015 com l’any en el qual s’havia d’estrenar.

Ara bé, tot plegat va quedar en un calaix, fins que el 2021 la comissió mixta entre Ajuntament, Generalitat i Estat va reprendre el projecte. Això va fer que el desembre del 2022 comencessin els treballs per demolir l’edifici que hi havia on ara es farà la biblioteca. El projecte arquitectònic que s’executarà serà el mateix que el del 2010, però amb alguns retocs per adequar l’edifici al context actual.